mandag den 2. december 2013

Gullasch Suppe & Advent

Så blev det første adventsweekend og Claus Dalby blev inspirations kilde til årets adventsdekoration. Dalby's dekorationer er en drøm af overdådighed, min adventsdekoration blev lidt mere basis og med materialer fra haven og skoven. Princippet i min dekoration er den samme, som Dalby's, med oasis som grundlag og i natur og grå nuancer. Fire lys i en zinkbakke pyntet med kristjørn og husløg fra haven, en tørret hortensia fra en af sommerens krukker, nogle lærkekogler og skønt smukt gråt lav fra skoven. Det hele har fået lidt glimmer til, at understøtte julestemmingen. Og om man foretrækker, at tænde et lys ad gangen eller alle fire allerede den første søndag i advent, må være op tro og tradition hos den enkelte.

Efter lørdagens julemarked på Esrum Kloster, hvor nogle af produkterne fra "Smag på Nordsjælland" var præsenteret, blev frokost nydt på Brasseriet Gilleleje Havn. Brasseriet har et veludviklet smørrebrødskort, hvor fiskefilet med håndpillede rejer og nyhakket tartar med kaviar og røget laks og æggeblomme hører til favoritterne. Også stedets hønsesalat med gulerodsfritter er et rigtigt hit.


Som inspiration til weekendens middagsmad blev Lillian Kaufmann's kogebog fra 1972 "Bo Bedre's nye kogebog - fremmed mad" fundt frem, fordi jeg pludselig kom i tanke om en ungarsk gullasch-suppe, som passer godt til en rigtig december weekend og til at spise af suppeskåle i sofaen foran den varme brændeovn og en god film. Om det unganske køkken skriver Lillian Kaufmann "bekendtskabet med ungarsk mad vil lære én noget om, hvor lidt der skal til for at gøre en god grydefuld mad anderledes og bedre". Det er sjov læsning fra en tid, hvor "fremmed mad" er nyt og... fremmed.

Til en god ungarsk gullasch supper foreslår jeg følgende fremgangsmåde:
  • Skært kalvekød i tern - brunes af i f.eks. andefedt. Røget bacon og rigeligt med paprika tilsættes
  • Groft hakket løg og peberfrugt i store tern tilsættes og svitses sammen med i kødet 
  • Flåede tomater, bouillion, laurbær, spidskommen og mere paprika tilsættes og retten simre i en lille time
  • Kartofler og gulerødder skrælles, skæres i passende stykker og tilsættes retten, som snurre yderligere en halv time
  • Gullaschen smages til med salt/peber og evt. røget paprika
  • Som det sidste tilsættes en stor håndfuld grønkål og efter et minut hældes suppen i skåle og toppes med en skefuld creme fraiche og mere hakket rå grønkål
  • Servér godt groft brød til suppen

søndag den 24. november 2013

Gilleleje Havn & Søndagsfrokost

Det er en dag som denne november søndag Gilleleje Havn er smukkest. Krystal klart vejr, bidende koldt og ikke en turist i miles omkreds. Bare de klare farver fra bådene og vandet og en befriende ro på havnen.

I forårs- og sommer-månederne er havnen et virvar af mennesker, måger, motorcykler, cykler og en duft af friture fra borde og bænke foran fiskebutikkene. Men det er rigtig godt, for det er denne sommeraktivitet, der gør, at vi lokale også har en god fiskeforretning når det et vinter og koldt. Der er to fiskeforretninger på Gilleleje Havn, Fiskehuset med Bornholmer Røgeriet og Adamsen's Fisk, butikkerne ligger side om side og har gjort det i mange år. Jeg handler mest hos Adamsen, men kigger også forbi Fiskehuset for, at se om der er noget, der frister.

Lidt længere oppe i havnen ligger Restaurant Gilleleje Havn, som jeg har skrevet om ved flere lejligheder, senest Morten Aften, hvor jeg testede deres håndskåret rødkål. Restaurant Gilleleje Havn er stedet, man henter brød og kager til søndagsfrokosten. Og søndagsfrokosten i dag var til ære for min søde Far, som fyldte år fredags. Lykkeligvis havde Adamsen nyrøget ål, som er fødselslaren's absolut ynglingsspise nr. 1. Med kurven fyldt af lækre fiskespecialiteter, som røget ål, nystegte fiskefiletter, paprikasild og gravet laks, samt nybagt rugbrød og kokosmakroner fra Restaurant Gilleleje Havn var søndags-fødselsdags-frokosten "i havn".

STORT HURRA og hjertelig tillykke med de 81 år!


 
--o--o--o--o--o--o--o--o--o--o--


Efterskrift: På denne smukke klare november søndag, måtte min familie også sige farvel til et kært og elskeligt menneske. Æret være Sonja's minde!

fredag den 15. november 2013

Spisehuset 56° & Falstaff

Spisehuset 56°i Charlotte Amalie's bastion fra 1744 er et besøg værd. Restauranten ligger på Holmen lige rundt om hjørnet til Operaen og er et oplagt spisested før en operaforestilling. Spisehuset 56° har boet i den smukke gamle bygning med de tykke murer i snart to år, men det er først nu vi er blevet opmærksomme på stedet. I hyggelige retro omgivelser med lammeskind på stolene, serveres simpel, ærlig og smuk nordisk mad. Menuen er ikke kendt på forhånd, idet der bliver lagt meget vægt på, at kokkene lader sig inspirere af, hvad stedet's leverandører kan levere af varer den pågældende dag.

Vi havde forudbestilt operamenuen, som består af 3 retter og 2 glas vin. I onsdags var forretten en blød og cremet jordskokkesuppe serveret på en bund af sprød rugbrød crouton med rygeostcreme, syltede rødløg og flotte røde blomster fra solbærsalvie. Inden forretten fik vi en skål med lunt maltbrød og frisk smør pisket op med brunet smør. Fin fin smag af let brunet smør.

Appetizeren fulgte desværre ikke med operamenuen, men vi kunne lytte os til, at nabobordet fik en lille sag med lever, som blev rost i høje toner.

Hovedretten var konfiteret rullesteg af gris med "maste" kartofler, majroe og baby porrer. Grisen var godt krydret og meget velsmagende. Det lykkes min svineforskrækket gemal, at få sin hovedret byttet ud med en sprødsteget ossobuco terrin. En genial og anderledes tilberedning af ossobuco og god service, at vi måtte bytte hovedretten uden beregning. Det kompenserede for, at der ingen appetizer var til gæsterne på operamenuen.


Desserten bestod af karameliseret æble med ristet havergryn og is af vanilie samt pynt af hvid chokolade. Desserten var lidt kedelig i forhold til de to andre retter, og isen var ikke den mest spændende is, jeg har smagt.

Vi sluttede glade og tilfredse af, efter et dejligt besøg i Spisehuset, med henholdsvis en dobbelt expresso og en dobbelt cortardo og vi kommer helt sikkert tilbage igen. Opera-sæsonen er jo netop begyndt og Spisehuset er et godt sted, at starte en god opera aften.

Onsdagens forestilling i Operaen var Verdi's Falstaff, hvor skønne Donnie Ray Albert sang hovedpartiet i en pragtfuldt powerful og voluminøs udgave af Shakespeare's Sir John Falstaff. Forestilling den anden af sæsonens tre Verdi-opsætninger med temaet "Tre Operaer - én Scenografi", hvor den samme grundscenografi af krydsfiner, som en rød tråd, går igennem alle tre forestillinger. En meget velfungerende idé.

onsdag den 13. november 2013

Mortens And & Brun Sauce

Mortens And er et Must! Og en tradition i min familie, som jeg gerne vil holde fast i, og give videre til næste generation. Min mor serverede den traditionelle Mortens And med brunede kartofler, brun sauce, rødkål og waldofsalat, men har også kastet sig ud i variationer som f.eks. And a l'Orange. 

Jeg laver stort set aldrig brun sauce, så de få gange om året jeg laver den, skal det være rigtigt og helt fra bunden. Af de to ænder jeg stegte i søndags, brugte jeg til andefonden begge to sæt vinger og et sæt lår, samten hel grydefuld af grønsager (selleri, gulerød, pastinak, porre, løg og grønkål) og en bouquet garni. Denne herlighed blev brunet godt af og småsimrede herefter i over 6 timer, blev siet, affedtet og indkogt igen af flere omgange. Jeg endte ud med en skål fuld af det rene ande-sky, der mest af alt mindede, om en stor mørk Jelly Pudding. Se! Dette er basis for en rigtig god brun sauce, som hverken behøver litervis af fløde eller syntetiske ande-ekstrakter eller lignende E-fyldte produkter, som supermarkederne bugner af for, at saucen skal smage af vildt og jul. Og lykkeligvis er der også nok af den værdifulde ande-fond til juleaften.

Når jeg skriver dette afsnit om ande-saucen, kommer jeg til at tænke på DR1's madmargasin med "Bitz & Frisk" omhandlende danskernes forbrug af færdig fremstillet saucer. Et meget tankevækkende og meget skræmmende program, der desværre kun bekræfter mig i, hvorfor mit køkken er "Knorr-fri-zone".

Havde det ikke været for Restaurant Gilleleje Havns rødkål, var rødkålen Mortens Aften også hjemmelavet. Men jeg havde sat mig for, at Havnen's håndskåret rødkål med nelliker og duft af jul skulle smages og rødkålen kan bestemt anbefales, som et godt alternativ til en hjemmelavet og så ligger den milevidt fra Beauvais klassiske rødkål. Gilleleje Havns rødkål koster 50 kr. for et glas, så der er selvfølgelig noget, at spare ved selv, at tage knive frem og skære sin rødkål.




























Til Morgens anden serverede jeg to salater, en groft skårt waldorfsalat af baldselleri,
æble, vindruer og valnødder med dressingen af creme-fraiche og citronsaft samt en råkostsalat af appelsin/grønkål/granatæble med dressing af olie og en skøn solbær eddike fra Nordhavn Eddike Bryggeri.

Min yngste niece er, trods hendes syv-lags-kage-creme's-evner, ikke til Ris Ala Mande, så den traditionelle dessert blev, for hendes skyld, suppleret med mousse au chocolat med krokant af pistacie kerner og orangeskal. Direkte inspiration fra Mette Blomsterberg og en direkte bestseller! Resterne af moussen snuppede niecerne med hjem og dagen efter havde vi den SMS udvekslingen, som kan ses på billedet.









mandag den 11. november 2013

Velkommen Hjem og Lyserød Kage

Sidste uge stod på temaet "Velkommen Hjem". Min ældste Niece kom hjem fra en to måneders adventure tur til Honduras. Hun kom solbrun og glad hjem med rygsækken fyldt af sjove, spændende og grænseoverskridende oplevelser, men også med en større indsigt i et bask og anderledes liv i Mellemamerika, et liv der ligger langt fra livet i Nordsjælland. Og så var der vist også lidt snavset vasketøj i sækken.

Den nøddebrune Niece landede i Købehnavns lufthavn sidste torsdag eftermiddag og hendes lillesøster og en bedste veninde havde på bedste bagedyst manér, kreeret en drøm af en syvlags kage med lyserød fondant af marshmallows og i mangel på rød farve - rødbedesaft. Alle ynglingssmagene var anvendt, da der var både et lag af smeltet chokolade skildpadder, hindbær og en kombi af ananas/passion, herudover bunde af chokolade og vanilie.

Stort hjerteligt velkommen hjem til den ældste og stor anderkendelse til den yngste for hendes kreativitet og smukke kage.



Søndag til frokost var familie og venner indbydt til "Velkomme Hjem" party og da mit bidrag til festlighederne denne dag var menuen, foreslog jeg, i al sin enkelthed, at lave et byg-selv sandwich tema, som viste sig, at bliver en stor success for både unge og de lidt ældre.

Med basis i nogle gode sandwich boller og hjemmebagt flute kunne der vælges kombinationer af:

1) Pulled chicken med coleslaw og chipotle
2) Roast beef med grov pesto af grønkål og persille, remolade dressing med den hjemmelavet pickles og hjemmelavet spicy agurksalat
3) Tunsalat med symponi af fint hakket røde peber, rød løg, rød chili og majs

Dertil friske grønsager og salat.

Det bedste ved det hele var, at der var 30 gæster og lige så mange forskellige sandwich kombination.

Successen med en byg-selv sandwich menu, istedet for en klassiske buffét, er herved givet videre.

Det søde indslag til kaffen var traditionel æblekage, af hjemmelavet vanilieprikket æblegrød, æblekagerasp og flødeskum, pyntet med kernerne fra et smukt rødt granatæble.



tirsdag den 29. oktober 2013

Røde Æbler, Røde Roser & Haché Gourmet Burger


Sidste weekend var endnu en weekend med nogle smukke og milde efterårsdage. (Lad os lige for en stund glemme stormen, som hærgede over Danmark i går mandag).

Søndag den 27. oktober spiste vi frokost i Drivhuset - utroligt! at det stadig er muligt. Jeg har ryddet en del af planterne væk nu, men der er stadig tomater og chili som modner, så jeg nænner ikke rydde alt - endnu.

I søndags var der også stadig æbler på det lille æbletræ (det ændrede stormen dog på mandag). Dette skønne træ er podet med 3 forskellige sorter. Træet er plantet i haven, af den tidligere ejer af vores hus, så jeg er ikke helt sikker på sorterne, men jeg tror det ene er rød Aroma, det andet en golden delicious og den sidst sort kunne være en Jonagold. Det røde Aroma æble giver, efter en tur i saftcentrifuen, en suveræn smuk rød most. På billedet er det ren æblemost, men jeg blander ofte med både gulerod, ingefær og chili. Det er en ren energi booster, som ikke fåes bedre hos Joe & the Juice.


Lørdag den 26. oktober havde vi bryllupsdag ♥ 22 år ♥. Dagen blev fejret med traditionelle smukke langstilket røde roser i mormors vase, en dejlig eftermiddags tur i Københavns Zoo, hvor vi havde tilgode, at se det "nye" elefanthus og den arktiske ring, samt en burger hos Haché Gourmet Burger i Rømersgade og filmen "Farvel til Mafiaen".

Det blev ikke til den helt store gourmet middag i år, men burgerne hos Haché er velsmagende og ærlige, selvom restauranten er kedelig, med alt for mange borde, i et alt for lille lokale, og hvor vi kunne følge, hvor populære stedets burgere er, fordi der lørdag fra kl. 17 og frem, passerede en lind strøm af chauffører fra diverse e-take away firmaer forbi vores bord. De skulle alle afhente burgere til det halve København. Vi nåede endda, at se den samme chauffør flere gange. En sand banegårds stemning!


Fra det store menukort valgte vi henholdsvis en iberico burger med chorizo pølse og manchego ost og en Haché special med bløde løg og svampe. Dertil frites og løgringe, serveret i mini udgaver af friture-kurve. Hachés hjemmelavet BBQ sauce er super god, men frites og løgringe var skuffende. Min gemal har et løgringe index og Hachés fik karakteren under middel.

På dessertkortet stod bl.a. friturestegt Marsbar. Den sprang vi over i dagens anledning.Trods banegårdsstemning og løgringe under middel er Haché et udemærket burgersted, dog uden at være "out-standing".

Filmen "Farvel til Mafiaen" er en amerikansk mafiakomedie om familien Manzoni, der bliver indkvarteret i en søvnig fransk bjergby, som del af et vidnebeskyttelsesprogram. Filmen er instrueret af Luc Besson og med blandt andre Robert De Niro, Michelle Pfeiffer og Tommy Lee Jones i hovedrollerne. Fin og ikke mindst harmløs underholdning.






lørdag den 19. oktober 2013

Dagens Høst & Höganäs Saluhall Brunch

Jeg må lige skrive endnu en blog i dag. Jeg gør det kort!

Prøv at se billedet og den dejlige kurv fuld af gode sager, som jeg har plukket i morges i Drivhuset. Der er skønne aromatiske tomater, sæsonens eneste peberfrugt, 2 mini auberginer, starfish chili og sweet vincent chili, frisk basilikum, koriander, citron verbena og mynte. Skønne friske knasende sager, selvom kulden er ved, at sætte ind og det var under frysepunktet igår aftes og i nat.


Jeg vil også benytte lejligheden til, at anbefale søndags brunchen hos Höganäs Saluhall. Brunchen er samme stil som frokosten, som jeg tidligere har blogget om. Super høj kvalitet, lækkert brød, oste og skinker. Prima kvalitet på bacon og ristede pølser, skønne rostikke salater, god røget laks, kaffe, te og smoothies og, som det søde indslag var der hjemmelavet rom- og havergrynskugler. Der kan bestilles bord til enten kl 12 eller 14, og det er vigtigt, at reservere bord, da brunchen er en populær søndags udflugt. Prisen for brunchen er SEK 189 pr. person og er alle pengene værd. 




Chilihjerte & Harissa

Jeg indrømmer, at der har været lidt langt mellem min blogs på det sidste, men jeg kan med glæde oplyse, at drivhuset består og der bliver stadig lavet mad i det nordsjællandske. Jeg vil forsøge, at få lidt flere indlæg afsted, for det er ikke emner der mangler :-)

I Drivhuset er der stadig rigtig mange tomater på planterne og de modner lige så stille og roligt, men jeg forventer også, at der vil være en del, som ikke når, at modnes helt og derfor ender, som syltede grønne tomater til julemiddagen. Jeg er begyndt, at klippe planterne ned og bladene af for, at få lidt mere luft imellem dem. Drivhuset er helt dugget til hver morgen og fugten gør, at planter og frugter meget let angribes af mug.

I sidste uge plukkede jeg en stor skål med blandede tomater fra overmodne til let grøngule. Tomaterne blev kogt, blendet og kogt ind igen til en tyk dejlig og meget smagfyldt tomatsuppe.

Chilihøsten er også stadig i fuld gang og det betyder, at der også er gang i produktionen af både chilipulver og chilipasta.

Chilihjerte med hilsen fra "Greenhouse & Chili"


En af de chilipasta jeg kan bruge, til alt, i vinterens løb er Toftegaards Harissa.
  • Chilifrugter, et mix af helt milde og middelstærke
  • Olivenolie
  • Hvidløg
  • Spidskommen og koriander, stødt eller frø
  • Persille, basilikum eller mynte (begrænset mængde)
  • Blend det hele og smag til med god eddike, evt. balsamico, samt salt og flydende honning.
  • Serveres som smagsgiver eller tilbehør i supper, fisk-, kød- og grønsagsretter.
Dette er en vitamin indsprøjtning af den særdeles velsmagende slags!
Harissa er den nordafrikanske chilipasta, der bla. bruges i couscous, men kan også fint laves på tomater eller pebre, og man kan tilsætte tørrede frugter, som f.eks. dadler eller abrikoser. Styrken kan varieres med frisk chili. Den chilipasta, man køber færdig i små fine dåser, er meget stærk, men ikke så frisk i smagen. 
Harissa er god, som dip rørt med mayonnaise, yoghurt, skyr eller cremefraiche.

Espelette chili klar til tørring i ovnen.
Jeg har lige fået ny ovn med et specielt tørreprogram til urter og frugter.


fredag den 18. oktober 2013

Græskarsuppe Asian Style

Efterår & Suppe - går sammen hånd i hånd.  Hos os er der meget ofte grønsagsuppe på menuen. Dejlig måde, at få grønsager på og på, at få brugt grønsagerne i grønsagsskuffen, der måske er lidt trætte i betrækket. 

Tomatsuppe af drivhusets tomater er en klar favorit, Græskarsuppe Asian Style (se nedenstående opskrift) ligger også højt på hitlisten, og så lod jeg mig inspirere af madskribent og foodstylist Lone Kjær, som tidligere på måneden bloggede om en katoffel/porrersuppe med mellemøstligt twist. En super lækker cremet kartoffel-porre suppe med dukkah, som kan anbefales på det varmeste - kokosmælken i denne supper er efter min smage et rigtig godt valg. Normalt begrænser jeg mælkeprodukterne (fløde/flødeost) i mine grønsagssupper, men i denne supper gør kokosmælken (som jo ikke er mælk!), det helt rigtige for suppen.

Dukkah er et mix af krydderier og nødder, der bliver ristet af på en varm pande og hakket groft eller fint alt efter temperament. Typisk består Dukkah af koriander, spidskommen, kardemomme, peber, sesam, chili og f.eks. hasselnødder, men alle blandinger er tilladt!


a) Tomatsuppe med ristet bacon
b) Græskarsuppe med græskarkerner og persilleolie
c) Cremet kartoffel/porresuppe med Dukkah

Græskarsuppe Asian Style
* Løg og/eller porrer (ialt 3 styk)
* Hvidløg (1-2 fed)
* Citrongræs (1 stilk)
* Frisk ingefær (rigeligt!)
* Hokkaido græskar 1 hel i grove tern (uden skal)
* Olivenolie
* Grøntsagsbouillon (Herbamare urtebouillon)
* Evt. 1 dl kokosmælk eller fløde
* Salt, Peber, Honning, Chili hvis man er til det

Hak løg, ingefær, hvidløg, chili og citrongræsset. De snittede dele dampes møre ved svag varme i olivenolien. Tilsæt græskar stykker, bouillon og småkoge grønsagerne i en halv time. Suppen blendes evt. med kokosmælk/fløde og varmes op igen i gryden. Smag til med honning, salt og peber.

Læg en skefuld cremefraiche/græsk yoghurt oven i suppen og drys med ristede grofthakket græskar kerner. Pynt evt. med lidt persilleolie, som kan fremstilles meget hurtigt ved, at blende olie og persille.


Skønne efterårsdage i Småland

torsdag den 10. oktober 2013

Pulled Chicken & Chipotle

Slow cooking eller simre mad - Nu er det tilladt - Nu er det efterår. Vi har spist dejlig Raw food og skønne salater i store mængder hele sommeren, men NU går sæsonen for varme retter for alvor igang.

Jeg er vild med trevlet kød, og derfor har jeg forsøgte, at lave en kylling udgave af pulled pork. Dels fordi jeg tror det er sundere med kylling kød og dels fordi jeg er gift med en mand, der ikke mener svinekød bør spises i ret store mængder. 2 gange af den lækre porchetta i løbet af sommeren og så er kvoten af svinekød opbrugt for resten af året. Fair nok - jeg brænder heller ikke specielt for svinekød - men en gang pulled pork er altså ret godt.

Inden vi går tilbage til den pulled chicken skal vi lige tale lidt om Chipotle - som er en røget chili, der bruges i det mexikansk køkken. Jeg har fortiden en Chipotle Smoky Chilli Ketchup fra Hot-Headz, som er købt hos ChiliHouse i København, samt en Honey Chipotle Barbecue sauce, som er købt i det lokale supermarked. Den røget og spicy ketchup liver gevaldigt op på det meste og ikke mindst på weekendens omeletter. Jeg kan opfordre til, at køleskabet bliver udstyret med en eller anden form for Chipotle, som kan bruges til marinader og til erstatning for/supplement til ketchup.

Da jeg i weekenden var rundt om Restaurant Gilleleje Havn for at købe rugbrød, faldt jeg også over en Valnødde Chipotle Pesto, jeg er lidt spændt på hvor Chipotle'en er, for jeg kan ikke se af ingredienslisten, at den indeholder røget chili eller andet røget. Jeg vender tilbage til bloggen med nyt om denne pesto, når den er prøve smagt

 

Tilbage til den pulled chicken. Tre kylling filetter blev marineret ca. 4 timer i køleskabet i chipotle, chilipulver samt et par fed hvidløg og nogle lauerbær blade, og fik, et par gode smørklatter, inden de blev steget i en ovnfast glasskål med låg i 1½ timer ved 170 grader. I  princippet en nem tilberedning med et minimum af arbejdsindsats. Duften der kom ud, da låget blev løftet af skålen, var himmelsk og det var så let som ingenting, at skille kyllingkødet til fine trevler.

Den pulled chicken blev serveret helt traditionelt med en coleslaw af revne gulerødder og fintsnittet spidskål, vendt i græske youhurt og smagt til med citronsaft, spidskommen, salt og peber. Både chicken og coleslaw blev samlet i en grov sandwich bolle sammen med et ekstra skud af den skønne Chipotle Smoky Chili Ketchup.

Simremad - der passede perfekt til søndagens episode af Broen.



 Æblerne på billedet er gårdsdagens nedfaldsæbler jeg samlede på havebænken og solnedgangen er taget fra Haven i sidste uge. Det er årstiden for de meget smukke solnedgange.

tirsdag den 8. oktober 2013

Miso Dressing

Miso-dressing kommer og gå, og jeg glemmer i perioder, hvor god en dressing det er. Lige pludselig popper den op igen, og sådan skete det også i sidste uge, hvor en kollega med glæde fortalt, at hun havde "snacket" et halvt blomkålshoved, mens hun tilberedte middagsmaden, fordi hun havde opdaget miso-dressingens lyksagligheder.

Miso er en gæret masse, som fremstilles af sojabønner, ris eller byg, og der tilsættes havsalt og vand.

Sticks'n'Sushi har en god spicy miso-dressing som bl.a. bliver serveret på edamamer bønner, og med de rette ingredienser kan man faktisk selv lave en dressing, der kommer ret tæt på. Årstiderne.com har lavet en fin lille madbio, hvor der er god inspiration, at hente om miso-dressing. I forhold til Årstidernes opskrift, vil jeg gerne have
 dressingen lidt mere spicy og har derfor også tilsat en hele frisk chili, samt skruet op for både ingefær, hvidløg og lime.

Til dressingen bruger jeg Clearspring's miso-pasta henholdsvis Hatcho miso og Sweet white miso, som begge kan kan købes i en helsekost-(net)butik, samt en sesamolie af ristede seasamfrø, som jeg har købt hos den vietmanesiske købmand. Det er en god ide, at røre Hatcho misoen lind i lidt vand inden resten af ingredienserne tilsættes, fordi denne miso-pasta er sej og svær, at få rigtigt rørt ud, hvis man ikke arbejder lidt med den.

Miso-dressingen er et mix af de to forskellige miso-pastaer, sesamolie, lime/citronsaft, honning/rørsukker/palmesukker, evt. lidt soya, hvis der mangler salt, økologiske sesamfrø og chili. Nu gælder det blot om, at finde balancen mellem surt, sødt, stærkt og salt, og den finde man kun ved, at blive ved med, at smage til, indtil man har den smag, man bedst kan lide.

Anret et stort med fad knasende rå grønsager, som f.eks. gulerødder, spidskål, agurk, blomkål, kinaradise, edamamer bønner, eller stribede rødbeder og dyp grønsagerne i den lækre miso-dressing efterhånden, som man "gnasker" grøntsagerne i sig. På denne måde er det ingen sag, at få de anbefalet daglige 300-600 gram grønne sager.

楽しませる! (Enjoy!)















søndag den 15. september 2013

Skalstegt tun & 90+

Lørdag var familien inviteret til 90 års fødselsdag på Humlebæk Kro, en fin gammel Kgl. priviligeret kro fra 1740, der bl.a. serverer et udemærket hjemmelavet dansk frokostbord. Min gemals tante, rundede dette skarpe hjørne den 9. September og når man er fra Jylland og en del af familien bor på Sjælland, holder man da gerne to fester, en i Jylland og en på Sjælland, så alle kan være med. Min gemals morbror, blev 90 år sidste år og for to år siden fejrede dette seje par, fra Brabrand, deres krondiamant bryllup (65 år). 
Og så... kører de forresten lige en tur i deres nye bil til Harzen eller til Møns Klint for, at kigger på sten - deres store passion. Vi er taknemmelige for, at være i familie med dette unikke 90+ par.



Fisk er weekend mad hos os. Som udgangspunkt jo oftere fisk jo bedre, det kniber desværre bare lidt med, at komme forbi de gode fiskesteder på Nordkysten i hverdagen. Jeg opdagede dog til min overraskelse, at der er åbnet en fiske og vildtforretning i byen, hvor jeg arbejder. Butikken er åbnet i maj måned, men det var først i fredags, den kom ind på min radar. Jeg kiggede forbi på vej hjem, og blev fristet af en skive fin rød tun og noget tangsalat. Skalstegt tun hører, så absolut, til favorit fredagsmad.

Tunskiven blev vendt i olie, peber, limeskal og sesam og stegt hårdt på begge sider ganske få minutter. Man kan følge med på siden af tunen, hvor meget "skal" den har fået. Den skal stadig være rød/rå i ca. halvdelen af kernen. Til tunen serverer jeg en nuddelsalat, af brede fuldkorns nuddel, salat, gulerød, rød peber, agurk, tangsalat, forårsløg og et stort bundt koriander.

Dressingen, bruges både til salaten og til at dyppe tunen i, da tunen spises som sushi (sashimi) ved siden af salaten. Man kan selvfølgelig også skære tunen i mindre stykker og læggen den ovenpå salaten. Dressingen er min klassiske asiatiske dressing af limesaft, soya, fint hakket ingefær, hvidløg og chili. Palmesukker (eller rørsukker) og lidt sesamolie. Smag dressingen til indtil den har, den sur/sød/salt/stærk balance du bedst kan lide.




onsdag den 11. september 2013

Dronning Louises Tehus

Søndag formiddag var der brunch på kalenderen, med gode venner på Bernstorff Slot i Charlottenlund. Jeg vil ikke bruge meget blog plads på denne brunch, selskabet var, som altid, hyggeligt, men brunchen manglede en rimelig sammenhæng mellem udvalg, kvalitet, service og pris. Specielt servicen var helt i bund denne søndag, om det så var fordi der aftenen før havde været hele to 7-9-13 bryllups arrangementer eller ej, skal være usagt, min konklusion er desværre, at søndagsbrunchen fåes bedre andre steder.

Til gengæld vil jeg vildt gerne fortælle om Dronning Louises Tehus i Bernstorff Parken. Efter brunchens gik vi nemlig - nærmest ved en tilfældighed! - hen imod de gamle fine drivhuse, der ligger i Rosenhaven ved Bernstorff Slot og her findes også Dronning Louises Tehus, som drives af tefirmaet Chaya. 

Omgivelserne i det lille hvide bindingsværkshus er de samme som de, hvor Dronning Louise - Christian IX's hustru - i anden halvdel af 1800-tallet nød sine roser og tilbragte somrene med mand og de mange børn, der senere blev gift ind i Europas royale familier og gjorde kongefamilien til 'Europas svigerforældre'.

Teen i Tehuset serveres i forsølvede te-sæt og engelsk porcelæn, som Chaya har købt på auktioner i Skotland.Vi bestilte en kande darjeeling te og en kande grøn sanche te og spiste de mest lækre scones og lune æblekage til. Hver gæst vælger selv, hvilken tekop hun/han gerne vil nyde den lækre te af.



Der var mange kvinder, og ganske få mænd denne søndag middag, og jeg må nok indrømme, at stedet er meget feminint Sselvom mænd også drikker te, er det et godt "veninde sted". Vores mandlige ven skrev efterfølgende dette digt: 

En tur i det grønne med en smuk lille rønne,
en tur i det blå, der hvor mænd ej tør gå
Oppe og nede i et hus der er klart,
hvor planterne gror og har det så smart
Vand med lidt farve, farve med lidt vand,
noget at fylde i den søde tand
Vandet der løber i rækker så skæve,
svunget af mesteren, hende den gæve
Brød der er stablet og fyldt ud med luft,
give en tur i det grønne, sin helt egen duft

I forbindelse med Drivhusene og bag Tehuset ligger det lille atelier Tina Tramp en skøn kunstner fra Bornholm. Jeg har tilladt mig, at fotografere et udsnit af forsiden på hendes brochure med teksten Tina Tramp - mine indre landskaber - for at vise hendes skønne stil.



Drivhusene, Tehuset og Atelieret er bestemt et besøg værd. 



Quinoa & The Butler

Quinoa hitter! Med sit høje indhold af protein, aminosyrer, vitaminer og mineraler er det lille frø god og sund spise og tilmed smager det helt forrygende. 

En stor skålfuld bagte ribstomater bliver smagsgiver til aftenens salat sammen med kidney bønner, rød peber, friske cherry tomater, chili, squash og koriander. Dressingen er et mix af limesaft, olivenolie, lys soya og frisk kværnet peber.



Tilberedning; Quinoaen skylles grundigt, og koges i ca. 15 minutter. Imens quinoaen køle af, snittes og blandes de øvrige ingredienser. Dressingen mixes og smages til - husk balance mellem sød, surt og salt.

En dejlig fyldig og mættende salat! 



Jeg skal lige huske, at nævne: I sidste uge så vi filmen "The Butler". En rigtig god film, om den sorte butler Cecil Gaines, der blev født i 1920'erne under slavetiden og vokser op med hårdt arbejde i bomuldsmarkerne under sadistiske plantageejere. Den unge mand har en stærk vilje til, at overleve. Han flygter fra plantagen og får arbejde som tjener for rige, hvide amerikanere. Som voksen får Cecil drømmejobbet, som butler i Det Hvide Hus, hvor han tjener hele otte præsidenter over tre årtier. Samtidig forsøger Cecil, at være en god familiefar i en brydningstid fuld af raceudfordringer. 

Forest Whittaker spiller suverænt rollen som butleren Cecil.

På billedet ses 

  • Forest Wittaker som Cecil Gaines (the Butler)
  • Robin Williams som Eisenhower (34th præsident)
  • James Marsden som Kennedy (35th)
  • Liev Schreiber som Johnson (36th)
  • John Cusack som Nixon. (37th)
  • Alan Rickman som Reagan (40th)


mandag den 9. september 2013

Passion & Fiskefrikadeller

PASSION - jeg elsker når nogen udviser passion, og husker altid, at anerkende det, når jeg ser det. Passion er drivkraft med høj energi - Passion er hjerte. 

I sidste uge fik jeg foræret den dejlige bog "Svinkløv Badehotel - og Maden" af en kær og betænksom giver. Bogen er fyldt med passion og med skønne billeder af badehotellet i det nordjyske, naturen rundt om hotellet og af den smukke og lækre mad, der bliver serveret for stedets gæster. Bogen er også en hyldest og anerkendelse af badehotellets dygtige køkkenchef Kenneth Hansen.

Jeg fik bogen foræret, fordi giveren holder meget af Svinkløv Badehotel og gerne vil dele oplevelsen og passionen, og fordi han altid ser passion hos mig, når jeg taler om "mad" eller mad relaterede steder. Gaven er også en opfordring til, at planlægge et ophold på badeholettet og nyde Kenneth Hansens gode køkken. En opfordring der bliver taget op i 2014, når næste "bade"sæson er klar.

Inspireret af bogens fiskefrikadelle opskrift, blev aftens menu fiskefrikadeller af mørksej og frisk dild, hertil en kålsalat med gulerødder, salat, hakkede mandler og nigellafrø. Min pickles blev prøvesmagt i den hjemmerørt remouladesauce. Groft hakket pickles, dild (mere dild) og græsk yoghurt var perfekt til fisken.



Samme dag, som jeg fik badehotel bogen kom jeg igennem Torvehalleren i København. Når jeg besøger hallerne, skal jeg hver gang forbi Cafe Rosa, som drives af den japansk bager, i pippi outfit, og som bager verdens bedste kardemomme-snurrer. 

Cafe Rosa er Passion - og jeg elsker stedet.





søndag den 1. september 2013

Falafel & Honduras

Verdens bedste hjemmelavet falafel - intet mindre !, fyldt med sesam, friske krydderurter og hvidløg, dertil tzatziki og blandet salat samt chilisauce i rigelige mængder, sådan lød menuen lørdag.

Jeg bringer opskriften her, for den er bestemt værd, at give videre:

Falafel - Qaleb

400 gr tørrede kikærter (de skal Ikke koges, dvs man kan ikke bruge dem fra dåse)
1/2 bundt frisk persille
1/2 bundt frisk koriander
2 mellemstore løg (gerne rødløg)
2 fed friske hvidløg
2 tsk tørret spidskommen
1 tsk stødt koriander
1/2 tsk natron 
Groft salt og frisk kværnet peber (smag godt til med salt og peber)
3 spsk ristede sesamfrø

* Skyl og udblød kikærterne i 12 timer (husk de skal ikke koges)
* Blend (i en minihakker eller blender) alle ingredienserne på nær sesamfrøene til en forholdsvis fin "fars"
* Vend sesamfrøene i farsen
* Steg falafel kuglerne ved middel varme på panden i ca. 1 cm neutral olie (vinduekerne) og vend hyppigt
* Afdryp på køkkenrulle inden servering


- o - o - o - 

I dag søndag den 1. september er min ældste niece rejst på eventyrtur til mellemamerika.   Via London og Florida, lander hum i Honduras hovedstad Tegucigalpa i morgen. Hun skal være væk i 2 måneder og vi ønsker hende en rigtig dejlig tur og vil glæde os til, at høre om livet i Mellemamerika.




lørdag den 31. august 2013

Senneps Pickles

Syltning, er det old School eller det nye sorte. På diverse blogs og i diverse blade bliver det mere og mere "in", at sylte. Min Mor syltede meget, både de klassiske, som syltede kirsebær, blommer og små drue agurker og de syltede grønne tomater, som er et "must" til familiens julemiddag, men hun eksperimenterende også med forskellige chutney'er og var god til, at kombinere sødt og surt. 

Så længe jeg kan huske var det altid mig, der lavede pickles, hvorfor ved jeg egentlig ikke, men jeg er glad for senneps pickles, så det kan være jeg lavede det for, at sikre, der også var en glas pickles iblandt alle eksperimenterene. Da jeg flyttede hjemmefra, fik jeg "Den Grønne Syltebog" af min Mor, med en hilsen i og bogen bliver stadig taget frem, når jeg lige skal huskes på, hvordan man nu laver kvædemosen, hybenmarmeladen, eller hyldeblomstdrikken eller som da jeg skulle have inspiration til, hvad jeg kan bruge de sorte stikkelsbær til, jeg har i haven.

Da jeg sidst var hos min grønsagspusher, var der en kasse med de mest cute grønne drue agurker, og de skreg efter, at komme med mig hjem og blive syltet. Inden jeg fik set mig om, var der også landet et sprødt nyt blomkål, sprøde gulerødder, grønne bønner, små nye perleløg og en rød peberfrugt i kurven - det lignede ingredienserne til en pickles!. Det er mange år siden jeg sidst har lavet senneps pickles, men jeg synes det er hyggeligt, og nu står der 4 fine glas, hvoraf en del nok bliver forvandlet til remouladesauce med f.eks. Skyr hen over vinteren, når vi skal fisk og der skal remoladesauce til. Pickles'en er også dejlig i en sandwich sammen med roastbeef eller kylling.

I min senneps pickles brugte jeg, istedet for sennepspulver, et lille glas sennep jeg købte på Bornholm i sidste uge og, som vi syntes var for sød til det, vi normalt spiser sennep til, men i pickles'en viste den sig, at være perfekt. 

Således fik jeg også lidt Bornholm ind i vinterforrådet!




torsdag den 29. august 2013

Kadeau Bornholm

Søndag i forrige uge besøgte vi restaurant Kadeau Bornholm. Jeg har to gange tidligere spist hos Kadeau i København og talt med stor begjestring herom, men min gemal havde stadig et Kadeau besøg til gode og det blev derfor til et besøg i forbindelse med vores ferie på Bornholm.

Team bag Kadeau siger om sig selv: "Vi elsker mad og vin, og vi elsker Bornholm! Derfor er det missionen, at udforske det regionale køkken, som ligger vores hjerter så nært. Ambitionen er at definere en ny bornholmsk smag, som bygger på de nordiske dogmer."

Kadeau København fik deres første Michelin stjerne i marts 2013 og er Bornholmsk gastronomi i verdens klasse. Det gør hver gang dybt indtryk hos mig, at besøge Kadeau.

Kadeau Bornholm ligger i de yderste klitter på Bornholms sydkyst omgivet af stranden, havet, skoven og himlen. Et skønt sted og denne søndag aften midt i august havde både lokale, et fødseldagsselskab, forretningsfolk og danske og udenlandske turister fundet vej til yderste klit i Pedersker nær Åkirkeby.

På smukke tallerkner og skåle fra keramiker Torben Lov i Listed blev aftens menu serveret i et passende forløb hele aftenen igennem - 8 små eller større serveringer i alt og vi havde fin tid til at dufte, se og smage de fine anretninger og selvfølgelig, at fotografer detaljerne.

Søndag den 18. august 2013 blev der serveret følgende menu:
  • Appetitvækkere (friteret kartoffel, selleri rulle, hjerte fra en hane, tørret rødbede)
  • Saltet pighvar, persille, remmetang, grønkål, strandurter
  • Blåmuslinger, ærter, hestebønner strandurter (super ret - klart min favorit ret denne aften)
  • Torsk, stikkelsbær, broccoli, brændt smør, syrnet valle (fantastisk velbalanceret ret)
  • Hønsefødder & gulerødder (konfiteret kylling lår med fødder, samt gulerød i 3 udgaver - min gemal var helt vild med denne ret)
  • Oksekam, nye løg, porre, most, brunet smør
  • Ostene var St. Clemens Bornzola, en lækker crèmet blåskimmel produceret på Bornholms eget mejeri, dertil flere af Arlas Unikaoste - Troldhede Ask, Gnalling, Nordlys og den faste Havgus
  • Hindbær, kærnemælksvalle, hybenrose, brunet smør. (Smørret i kombination med valle og hindbær løftede denne dessert højt op på smagsskalaen. Fin finale)
Nyd billederne. Maden smagte og duftede mindst ligeså dejligt, som det ser ud. Intet mindre end små kunstværker!






onsdag den 28. august 2013

Bornholm & Chili

Der er noget med Bornholm og Chili - eller også ser jeg bare chili alle vegne. Da vi besøgte Bornholm gik der sport i, at find lokale specialiteter med chili, og her er blot et lille udsnit.


Chili-turen starter i Gudhjem hos Karamel Kompagniet, dette skønne sted, hvor de fuldstændigt uimodståelige bløde karamelle fremstilles. Flødekaramel med chili er klart et hit.


Næste chili stop er Pastariget uden for Svaneke. Her fremstilles pasta af den bornholmske durum hvede. Chili-pasta og chili-pasta-pesto samt mange andre lækre varianter, er alle spændende lokale produkter af høj kvalitet.


Vi bliver i Svaneke og slår et smut rundt om Svaneke Bryghus, der udelukkende brygger ufiltreret kvalitetsøl under navnet Bornholmer Bryg. Det ufiltreret øl bevarer samtlige smags- og duftnuancer, og giver øllet ekstra karakter. I Bryghusets limited serie finder vi Svaneke Red Hot Chili Ale, der er en rød, overgæret øl tilsat friske røde chilier under kogningen. Duft og smag præges af chilier, friske grøntsager, humle og citrus. Skøn drik, hvor man efterlades med en behagelig prikken i mundhulen, når man nyder øllet.



Overfor Svanke Bryghus ligger Svaneke Is, som hylder kærligheden til de gode råvarer og hvor en jordbæris smager af..... jordbær og fløde. Isen er noget af det bedste is, jeg har smagt for ikke, at tale om deres guf topping. Den er ubetinget den bedste guf jeg har smagt. Der var ikke chili-is på ismenuen i sidste uge, men øl-is ! Jeg vil dog ikke tale om bornholmske specialiteter uden, at nænve Svaneke is - Naturlig is, Naturligvis!


Turen går videre til Bülow Lakrids, som også oprindeligt er en Svaneke virksomhed, men som nu nydes af rigtig mange i det ganske ind- og udland. Vi kender i forvejen no 4 og no 5, med henholds Habanero Chili Liquorice og Salty Chili Cranberry Liquorice. Jeg fandt dog også Chili Liquorice Sticks i butikken i Svaneke. Disse lakridsstængerne by Johan Bülow koges i op til to timer, hvilket giver dem en helt speciel sej konsistens og koncentret smag. Lakrid stængerne med friskhakket chili er helt uovertruffen og sælges 
kun i Bülow's egne butikker.


I Åkirkeby ligger en oliemølle, der forvandler rapsfrøene fra de smukke gule rapsmarker til den finest guldne rapsolie og skønne sennep. En af Bornhols smukke gamle gårde Lehnsgaard, har lagt navn til både olie og sennep samt andre lækre specialiteter. Jeg faldt over både chili-rapsolien og chili-sennepen i den lokal brugs i Gudhjem



og efter et besøg på Lehnsgaard hejmmeside kan jeg se der bl.a. også findes røgede muslinger i chili-olie, som må være rigtig fine i en tapas menu. Dem kigger jeg efter næste gang vi besøger Bornholm.

Når vi taler specialiteter fra Bornholm skal jeg også huske den bornholmske vin. Ikke at der findes en chili vin, men vi smagte både ribs og solbær vin. Der er Svaneke bolcherne og så er der jo fiskespecialiteterne, hvor både de flotte gyldne røgede sild og de saltstegte sild, ligge helt i top, men mere om dette i en anden blog.