Efter lørdagens julemarked på Esrum Kloster, hvor nogle af produkterne fra "Smag på Nordsjælland" var præsenteret, blev frokost nydt på Brasseriet Gilleleje Havn. Brasseriet har et veludviklet smørrebrødskort, hvor fiskefilet med håndpillede rejer og nyhakket tartar med kaviar og røget laks og æggeblomme hører til favoritterne. Også stedets hønsesalat med gulerodsfritter er et rigtigt hit.
Som inspiration til weekendens middagsmad blev Lillian Kaufmann's kogebog fra 1972 "Bo Bedre's nye kogebog - fremmed mad" fundt frem, fordi jeg pludselig kom i tanke om en ungarsk gullasch-suppe, som passer godt til en rigtig december weekend og til at spise af suppeskåle i sofaen foran den varme brændeovn og en god film. Om det unganske køkken skriver Lillian Kaufmann "bekendtskabet med ungarsk mad vil lære én noget om, hvor lidt der skal til for at gøre en god grydefuld mad anderledes og bedre". Det er sjov læsning fra en tid, hvor "fremmed mad" er nyt og... fremmed.
Til en god ungarsk gullasch supper foreslår jeg følgende fremgangsmåde:
- Skært kalvekød i tern - brunes af i f.eks. andefedt. Røget bacon og rigeligt med paprika tilsættes
- Groft hakket løg og peberfrugt i store tern tilsættes og svitses sammen med i kødet
- Flåede tomater, bouillion, laurbær, spidskommen og mere paprika tilsættes og retten simre i en lille time
- Kartofler og gulerødder skrælles, skæres i passende stykker og tilsættes retten, som snurre yderligere en halv time
- Gullaschen smages til med salt/peber og evt. røget paprika
- Som det sidste tilsættes en stor håndfuld grønkål og efter et minut hældes suppen i skåle og toppes med en skefuld creme fraiche og mere hakket rå grønkål
- Servér godt groft brød til suppen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar