onsdag den 28. august 2013

Bornholm & Chili

Der er noget med Bornholm og Chili - eller også ser jeg bare chili alle vegne. Da vi besøgte Bornholm gik der sport i, at find lokale specialiteter med chili, og her er blot et lille udsnit.


Chili-turen starter i Gudhjem hos Karamel Kompagniet, dette skønne sted, hvor de fuldstændigt uimodståelige bløde karamelle fremstilles. Flødekaramel med chili er klart et hit.


Næste chili stop er Pastariget uden for Svaneke. Her fremstilles pasta af den bornholmske durum hvede. Chili-pasta og chili-pasta-pesto samt mange andre lækre varianter, er alle spændende lokale produkter af høj kvalitet.


Vi bliver i Svaneke og slår et smut rundt om Svaneke Bryghus, der udelukkende brygger ufiltreret kvalitetsøl under navnet Bornholmer Bryg. Det ufiltreret øl bevarer samtlige smags- og duftnuancer, og giver øllet ekstra karakter. I Bryghusets limited serie finder vi Svaneke Red Hot Chili Ale, der er en rød, overgæret øl tilsat friske røde chilier under kogningen. Duft og smag præges af chilier, friske grøntsager, humle og citrus. Skøn drik, hvor man efterlades med en behagelig prikken i mundhulen, når man nyder øllet.



Overfor Svanke Bryghus ligger Svaneke Is, som hylder kærligheden til de gode råvarer og hvor en jordbæris smager af..... jordbær og fløde. Isen er noget af det bedste is, jeg har smagt for ikke, at tale om deres guf topping. Den er ubetinget den bedste guf jeg har smagt. Der var ikke chili-is på ismenuen i sidste uge, men øl-is ! Jeg vil dog ikke tale om bornholmske specialiteter uden, at nænve Svaneke is - Naturlig is, Naturligvis!


Turen går videre til Bülow Lakrids, som også oprindeligt er en Svaneke virksomhed, men som nu nydes af rigtig mange i det ganske ind- og udland. Vi kender i forvejen no 4 og no 5, med henholds Habanero Chili Liquorice og Salty Chili Cranberry Liquorice. Jeg fandt dog også Chili Liquorice Sticks i butikken i Svaneke. Disse lakridsstængerne by Johan Bülow koges i op til to timer, hvilket giver dem en helt speciel sej konsistens og koncentret smag. Lakrid stængerne med friskhakket chili er helt uovertruffen og sælges 
kun i Bülow's egne butikker.


I Åkirkeby ligger en oliemølle, der forvandler rapsfrøene fra de smukke gule rapsmarker til den finest guldne rapsolie og skønne sennep. En af Bornhols smukke gamle gårde Lehnsgaard, har lagt navn til både olie og sennep samt andre lækre specialiteter. Jeg faldt over både chili-rapsolien og chili-sennepen i den lokal brugs i Gudhjem



og efter et besøg på Lehnsgaard hejmmeside kan jeg se der bl.a. også findes røgede muslinger i chili-olie, som må være rigtig fine i en tapas menu. Dem kigger jeg efter næste gang vi besøger Bornholm.

Når vi taler specialiteter fra Bornholm skal jeg også huske den bornholmske vin. Ikke at der findes en chili vin, men vi smagte både ribs og solbær vin. Der er Svaneke bolcherne og så er der jo fiskespecialiteterne, hvor både de flotte gyldne røgede sild og de saltstegte sild, ligge helt i top, men mere om dette i en anden blog.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar