mandag den 8. juli 2013

Tartiflette & Rød Sol

Det er ikke ofte, der er kartofler på menuen, med undtagelsen af dette tidpunkt på året, hvor kartoflerne er nye, stadig små og jeg kan købe dem et sted, hvor jeg ved, de lige er gravet op af jorden.

En af de retter der, i min optik, skal laves mens kartoflerne stadig er nye, er Tartiflette. En ret fra Haute Savoie-regionen i Frankrig, lavet med kartofler, reblochon ost, lardons (spæk/bacon) og løg. Ikke en sommer ret, men jeg forbinder den med Frankrig og Sommer - og nye Kartofler.

Reblochon osten, som er en Alpe ost, kan man i Danmark kun købe i specielle ostebutikker, og den er forholdsvis kostbar. Jeg forsøgte derfor med en Tartiflette "wannabe" baseret på osten Rød Sol fra Sønderhaven Gårdmejeri I Vendsyssel, det nordligste gårdmejeri i Danmark. Rød Sol er en fuldfed rødkitost, som bliver vasket med mjød for, at få endnu mere smag. Andre oste, som f.eks. Morbier fra regionen Jura i det nordøstlige hjørne af Frankrig, eller velkendte Brie, kunne også have været brugt i denne Tartiflette wannabe.


Min læring:  Selvom Rød Sol er en lækker ost, vil jeg fremover lave min tartiflette på den ægte Reblochon, der er mere mild og cremet og, i smeltet tilstand, danner de helt rigtige lange "ostetråde".
Som tilbehør til Tartifletten hører en grøn salat med grofthakket valnødder. Min salat blev, med basis i en romainesalat, en blanding af grøn salat, udkernet agurk og purpur basilikum. Og vigtigst af alt: Den klassiske franske dressing af dijon sennep, olivenolie, citronsaft, honning, salt og peber. Shaken not stirred!
Mojito mynten har - igen - sneget sig ind i billedet, dog uden, at indgå i retten. Rosmarinen skulle derimod skulle have prydet collagen da den, med sin skønne aromatiske smag, har krydret retten.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar