En af de retter der, i min optik, skal laves mens kartoflerne stadig er nye, er Tartiflette. En ret fra Haute Savoie-regionen i Frankrig, lavet med kartofler, reblochon ost, lardons (spæk/bacon) og løg. Ikke en sommer ret, men jeg forbinder den med Frankrig og Sommer - og nye Kartofler.
Reblochon osten, som er en Alpe ost, kan man i Danmark kun købe i specielle ostebutikker, og den er forholdsvis kostbar. Jeg forsøgte derfor med en Tartiflette "wannabe" baseret på osten Rød Sol fra Sønderhaven Gårdmejeri I Vendsyssel, det nordligste gårdmejeri i Danmark. Rød Sol er en fuldfed rødkitost, som bliver vasket med mjød for, at få endnu mere smag. Andre oste, som f.eks. Morbier fra regionen Jura i det nordøstlige hjørne af Frankrig, eller velkendte Brie, kunne også have været brugt i denne Tartiflette wannabe.
Min læring: Selvom Rød Sol er en lækker ost, vil jeg fremover lave min tartiflette på den ægte Reblochon, der er mere mild og cremet og, i smeltet tilstand, danner de helt rigtige lange "ostetråde".
Som tilbehør til Tartifletten hører en grøn salat med grofthakket valnødder. Min salat blev, med basis i en romainesalat, en blanding af grøn salat, udkernet agurk og purpur basilikum. Og vigtigst af alt: Den klassiske franske dressing af dijon sennep, olivenolie, citronsaft, honning, salt og peber. Shaken not stirred!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar