søndag den 24. november 2013

Gilleleje Havn & Søndagsfrokost

Det er en dag som denne november søndag Gilleleje Havn er smukkest. Krystal klart vejr, bidende koldt og ikke en turist i miles omkreds. Bare de klare farver fra bådene og vandet og en befriende ro på havnen.

I forårs- og sommer-månederne er havnen et virvar af mennesker, måger, motorcykler, cykler og en duft af friture fra borde og bænke foran fiskebutikkene. Men det er rigtig godt, for det er denne sommeraktivitet, der gør, at vi lokale også har en god fiskeforretning når det et vinter og koldt. Der er to fiskeforretninger på Gilleleje Havn, Fiskehuset med Bornholmer Røgeriet og Adamsen's Fisk, butikkerne ligger side om side og har gjort det i mange år. Jeg handler mest hos Adamsen, men kigger også forbi Fiskehuset for, at se om der er noget, der frister.

Lidt længere oppe i havnen ligger Restaurant Gilleleje Havn, som jeg har skrevet om ved flere lejligheder, senest Morten Aften, hvor jeg testede deres håndskåret rødkål. Restaurant Gilleleje Havn er stedet, man henter brød og kager til søndagsfrokosten. Og søndagsfrokosten i dag var til ære for min søde Far, som fyldte år fredags. Lykkeligvis havde Adamsen nyrøget ål, som er fødselslaren's absolut ynglingsspise nr. 1. Med kurven fyldt af lækre fiskespecialiteter, som røget ål, nystegte fiskefiletter, paprikasild og gravet laks, samt nybagt rugbrød og kokosmakroner fra Restaurant Gilleleje Havn var søndags-fødselsdags-frokosten "i havn".

STORT HURRA og hjertelig tillykke med de 81 år!


 
--o--o--o--o--o--o--o--o--o--o--


Efterskrift: På denne smukke klare november søndag, måtte min familie også sige farvel til et kært og elskeligt menneske. Æret være Sonja's minde!

fredag den 15. november 2013

Spisehuset 56° & Falstaff

Spisehuset 56°i Charlotte Amalie's bastion fra 1744 er et besøg værd. Restauranten ligger på Holmen lige rundt om hjørnet til Operaen og er et oplagt spisested før en operaforestilling. Spisehuset 56° har boet i den smukke gamle bygning med de tykke murer i snart to år, men det er først nu vi er blevet opmærksomme på stedet. I hyggelige retro omgivelser med lammeskind på stolene, serveres simpel, ærlig og smuk nordisk mad. Menuen er ikke kendt på forhånd, idet der bliver lagt meget vægt på, at kokkene lader sig inspirere af, hvad stedet's leverandører kan levere af varer den pågældende dag.

Vi havde forudbestilt operamenuen, som består af 3 retter og 2 glas vin. I onsdags var forretten en blød og cremet jordskokkesuppe serveret på en bund af sprød rugbrød crouton med rygeostcreme, syltede rødløg og flotte røde blomster fra solbærsalvie. Inden forretten fik vi en skål med lunt maltbrød og frisk smør pisket op med brunet smør. Fin fin smag af let brunet smør.

Appetizeren fulgte desværre ikke med operamenuen, men vi kunne lytte os til, at nabobordet fik en lille sag med lever, som blev rost i høje toner.

Hovedretten var konfiteret rullesteg af gris med "maste" kartofler, majroe og baby porrer. Grisen var godt krydret og meget velsmagende. Det lykkes min svineforskrækket gemal, at få sin hovedret byttet ud med en sprødsteget ossobuco terrin. En genial og anderledes tilberedning af ossobuco og god service, at vi måtte bytte hovedretten uden beregning. Det kompenserede for, at der ingen appetizer var til gæsterne på operamenuen.


Desserten bestod af karameliseret æble med ristet havergryn og is af vanilie samt pynt af hvid chokolade. Desserten var lidt kedelig i forhold til de to andre retter, og isen var ikke den mest spændende is, jeg har smagt.

Vi sluttede glade og tilfredse af, efter et dejligt besøg i Spisehuset, med henholdsvis en dobbelt expresso og en dobbelt cortardo og vi kommer helt sikkert tilbage igen. Opera-sæsonen er jo netop begyndt og Spisehuset er et godt sted, at starte en god opera aften.

Onsdagens forestilling i Operaen var Verdi's Falstaff, hvor skønne Donnie Ray Albert sang hovedpartiet i en pragtfuldt powerful og voluminøs udgave af Shakespeare's Sir John Falstaff. Forestilling den anden af sæsonens tre Verdi-opsætninger med temaet "Tre Operaer - én Scenografi", hvor den samme grundscenografi af krydsfiner, som en rød tråd, går igennem alle tre forestillinger. En meget velfungerende idé.

onsdag den 13. november 2013

Mortens And & Brun Sauce

Mortens And er et Must! Og en tradition i min familie, som jeg gerne vil holde fast i, og give videre til næste generation. Min mor serverede den traditionelle Mortens And med brunede kartofler, brun sauce, rødkål og waldofsalat, men har også kastet sig ud i variationer som f.eks. And a l'Orange. 

Jeg laver stort set aldrig brun sauce, så de få gange om året jeg laver den, skal det være rigtigt og helt fra bunden. Af de to ænder jeg stegte i søndags, brugte jeg til andefonden begge to sæt vinger og et sæt lår, samten hel grydefuld af grønsager (selleri, gulerød, pastinak, porre, løg og grønkål) og en bouquet garni. Denne herlighed blev brunet godt af og småsimrede herefter i over 6 timer, blev siet, affedtet og indkogt igen af flere omgange. Jeg endte ud med en skål fuld af det rene ande-sky, der mest af alt mindede, om en stor mørk Jelly Pudding. Se! Dette er basis for en rigtig god brun sauce, som hverken behøver litervis af fløde eller syntetiske ande-ekstrakter eller lignende E-fyldte produkter, som supermarkederne bugner af for, at saucen skal smage af vildt og jul. Og lykkeligvis er der også nok af den værdifulde ande-fond til juleaften.

Når jeg skriver dette afsnit om ande-saucen, kommer jeg til at tænke på DR1's madmargasin med "Bitz & Frisk" omhandlende danskernes forbrug af færdig fremstillet saucer. Et meget tankevækkende og meget skræmmende program, der desværre kun bekræfter mig i, hvorfor mit køkken er "Knorr-fri-zone".

Havde det ikke været for Restaurant Gilleleje Havns rødkål, var rødkålen Mortens Aften også hjemmelavet. Men jeg havde sat mig for, at Havnen's håndskåret rødkål med nelliker og duft af jul skulle smages og rødkålen kan bestemt anbefales, som et godt alternativ til en hjemmelavet og så ligger den milevidt fra Beauvais klassiske rødkål. Gilleleje Havns rødkål koster 50 kr. for et glas, så der er selvfølgelig noget, at spare ved selv, at tage knive frem og skære sin rødkål.




























Til Morgens anden serverede jeg to salater, en groft skårt waldorfsalat af baldselleri,
æble, vindruer og valnødder med dressingen af creme-fraiche og citronsaft samt en råkostsalat af appelsin/grønkål/granatæble med dressing af olie og en skøn solbær eddike fra Nordhavn Eddike Bryggeri.

Min yngste niece er, trods hendes syv-lags-kage-creme's-evner, ikke til Ris Ala Mande, så den traditionelle dessert blev, for hendes skyld, suppleret med mousse au chocolat med krokant af pistacie kerner og orangeskal. Direkte inspiration fra Mette Blomsterberg og en direkte bestseller! Resterne af moussen snuppede niecerne med hjem og dagen efter havde vi den SMS udvekslingen, som kan ses på billedet.









mandag den 11. november 2013

Velkommen Hjem og Lyserød Kage

Sidste uge stod på temaet "Velkommen Hjem". Min ældste Niece kom hjem fra en to måneders adventure tur til Honduras. Hun kom solbrun og glad hjem med rygsækken fyldt af sjove, spændende og grænseoverskridende oplevelser, men også med en større indsigt i et bask og anderledes liv i Mellemamerika, et liv der ligger langt fra livet i Nordsjælland. Og så var der vist også lidt snavset vasketøj i sækken.

Den nøddebrune Niece landede i Købehnavns lufthavn sidste torsdag eftermiddag og hendes lillesøster og en bedste veninde havde på bedste bagedyst manér, kreeret en drøm af en syvlags kage med lyserød fondant af marshmallows og i mangel på rød farve - rødbedesaft. Alle ynglingssmagene var anvendt, da der var både et lag af smeltet chokolade skildpadder, hindbær og en kombi af ananas/passion, herudover bunde af chokolade og vanilie.

Stort hjerteligt velkommen hjem til den ældste og stor anderkendelse til den yngste for hendes kreativitet og smukke kage.



Søndag til frokost var familie og venner indbydt til "Velkomme Hjem" party og da mit bidrag til festlighederne denne dag var menuen, foreslog jeg, i al sin enkelthed, at lave et byg-selv sandwich tema, som viste sig, at bliver en stor success for både unge og de lidt ældre.

Med basis i nogle gode sandwich boller og hjemmebagt flute kunne der vælges kombinationer af:

1) Pulled chicken med coleslaw og chipotle
2) Roast beef med grov pesto af grønkål og persille, remolade dressing med den hjemmelavet pickles og hjemmelavet spicy agurksalat
3) Tunsalat med symponi af fint hakket røde peber, rød løg, rød chili og majs

Dertil friske grønsager og salat.

Det bedste ved det hele var, at der var 30 gæster og lige så mange forskellige sandwich kombination.

Successen med en byg-selv sandwich menu, istedet for en klassiske buffét, er herved givet videre.

Det søde indslag til kaffen var traditionel æblekage, af hjemmelavet vanilieprikket æblegrød, æblekagerasp og flødeskum, pyntet med kernerne fra et smukt rødt granatæble.