tirsdag den 29. oktober 2013

Røde Æbler, Røde Roser & Haché Gourmet Burger


Sidste weekend var endnu en weekend med nogle smukke og milde efterårsdage. (Lad os lige for en stund glemme stormen, som hærgede over Danmark i går mandag).

Søndag den 27. oktober spiste vi frokost i Drivhuset - utroligt! at det stadig er muligt. Jeg har ryddet en del af planterne væk nu, men der er stadig tomater og chili som modner, så jeg nænner ikke rydde alt - endnu.

I søndags var der også stadig æbler på det lille æbletræ (det ændrede stormen dog på mandag). Dette skønne træ er podet med 3 forskellige sorter. Træet er plantet i haven, af den tidligere ejer af vores hus, så jeg er ikke helt sikker på sorterne, men jeg tror det ene er rød Aroma, det andet en golden delicious og den sidst sort kunne være en Jonagold. Det røde Aroma æble giver, efter en tur i saftcentrifuen, en suveræn smuk rød most. På billedet er det ren æblemost, men jeg blander ofte med både gulerod, ingefær og chili. Det er en ren energi booster, som ikke fåes bedre hos Joe & the Juice.


Lørdag den 26. oktober havde vi bryllupsdag ♥ 22 år ♥. Dagen blev fejret med traditionelle smukke langstilket røde roser i mormors vase, en dejlig eftermiddags tur i Københavns Zoo, hvor vi havde tilgode, at se det "nye" elefanthus og den arktiske ring, samt en burger hos Haché Gourmet Burger i Rømersgade og filmen "Farvel til Mafiaen".

Det blev ikke til den helt store gourmet middag i år, men burgerne hos Haché er velsmagende og ærlige, selvom restauranten er kedelig, med alt for mange borde, i et alt for lille lokale, og hvor vi kunne følge, hvor populære stedets burgere er, fordi der lørdag fra kl. 17 og frem, passerede en lind strøm af chauffører fra diverse e-take away firmaer forbi vores bord. De skulle alle afhente burgere til det halve København. Vi nåede endda, at se den samme chauffør flere gange. En sand banegårds stemning!


Fra det store menukort valgte vi henholdsvis en iberico burger med chorizo pølse og manchego ost og en Haché special med bløde løg og svampe. Dertil frites og løgringe, serveret i mini udgaver af friture-kurve. Hachés hjemmelavet BBQ sauce er super god, men frites og løgringe var skuffende. Min gemal har et løgringe index og Hachés fik karakteren under middel.

På dessertkortet stod bl.a. friturestegt Marsbar. Den sprang vi over i dagens anledning.Trods banegårdsstemning og løgringe under middel er Haché et udemærket burgersted, dog uden at være "out-standing".

Filmen "Farvel til Mafiaen" er en amerikansk mafiakomedie om familien Manzoni, der bliver indkvarteret i en søvnig fransk bjergby, som del af et vidnebeskyttelsesprogram. Filmen er instrueret af Luc Besson og med blandt andre Robert De Niro, Michelle Pfeiffer og Tommy Lee Jones i hovedrollerne. Fin og ikke mindst harmløs underholdning.






lørdag den 19. oktober 2013

Dagens Høst & Höganäs Saluhall Brunch

Jeg må lige skrive endnu en blog i dag. Jeg gør det kort!

Prøv at se billedet og den dejlige kurv fuld af gode sager, som jeg har plukket i morges i Drivhuset. Der er skønne aromatiske tomater, sæsonens eneste peberfrugt, 2 mini auberginer, starfish chili og sweet vincent chili, frisk basilikum, koriander, citron verbena og mynte. Skønne friske knasende sager, selvom kulden er ved, at sætte ind og det var under frysepunktet igår aftes og i nat.


Jeg vil også benytte lejligheden til, at anbefale søndags brunchen hos Höganäs Saluhall. Brunchen er samme stil som frokosten, som jeg tidligere har blogget om. Super høj kvalitet, lækkert brød, oste og skinker. Prima kvalitet på bacon og ristede pølser, skønne rostikke salater, god røget laks, kaffe, te og smoothies og, som det søde indslag var der hjemmelavet rom- og havergrynskugler. Der kan bestilles bord til enten kl 12 eller 14, og det er vigtigt, at reservere bord, da brunchen er en populær søndags udflugt. Prisen for brunchen er SEK 189 pr. person og er alle pengene værd. 




Chilihjerte & Harissa

Jeg indrømmer, at der har været lidt langt mellem min blogs på det sidste, men jeg kan med glæde oplyse, at drivhuset består og der bliver stadig lavet mad i det nordsjællandske. Jeg vil forsøge, at få lidt flere indlæg afsted, for det er ikke emner der mangler :-)

I Drivhuset er der stadig rigtig mange tomater på planterne og de modner lige så stille og roligt, men jeg forventer også, at der vil være en del, som ikke når, at modnes helt og derfor ender, som syltede grønne tomater til julemiddagen. Jeg er begyndt, at klippe planterne ned og bladene af for, at få lidt mere luft imellem dem. Drivhuset er helt dugget til hver morgen og fugten gør, at planter og frugter meget let angribes af mug.

I sidste uge plukkede jeg en stor skål med blandede tomater fra overmodne til let grøngule. Tomaterne blev kogt, blendet og kogt ind igen til en tyk dejlig og meget smagfyldt tomatsuppe.

Chilihøsten er også stadig i fuld gang og det betyder, at der også er gang i produktionen af både chilipulver og chilipasta.

Chilihjerte med hilsen fra "Greenhouse & Chili"


En af de chilipasta jeg kan bruge, til alt, i vinterens løb er Toftegaards Harissa.
  • Chilifrugter, et mix af helt milde og middelstærke
  • Olivenolie
  • Hvidløg
  • Spidskommen og koriander, stødt eller frø
  • Persille, basilikum eller mynte (begrænset mængde)
  • Blend det hele og smag til med god eddike, evt. balsamico, samt salt og flydende honning.
  • Serveres som smagsgiver eller tilbehør i supper, fisk-, kød- og grønsagsretter.
Dette er en vitamin indsprøjtning af den særdeles velsmagende slags!
Harissa er den nordafrikanske chilipasta, der bla. bruges i couscous, men kan også fint laves på tomater eller pebre, og man kan tilsætte tørrede frugter, som f.eks. dadler eller abrikoser. Styrken kan varieres med frisk chili. Den chilipasta, man køber færdig i små fine dåser, er meget stærk, men ikke så frisk i smagen. 
Harissa er god, som dip rørt med mayonnaise, yoghurt, skyr eller cremefraiche.

Espelette chili klar til tørring i ovnen.
Jeg har lige fået ny ovn med et specielt tørreprogram til urter og frugter.


fredag den 18. oktober 2013

Græskarsuppe Asian Style

Efterår & Suppe - går sammen hånd i hånd.  Hos os er der meget ofte grønsagsuppe på menuen. Dejlig måde, at få grønsager på og på, at få brugt grønsagerne i grønsagsskuffen, der måske er lidt trætte i betrækket. 

Tomatsuppe af drivhusets tomater er en klar favorit, Græskarsuppe Asian Style (se nedenstående opskrift) ligger også højt på hitlisten, og så lod jeg mig inspirere af madskribent og foodstylist Lone Kjær, som tidligere på måneden bloggede om en katoffel/porrersuppe med mellemøstligt twist. En super lækker cremet kartoffel-porre suppe med dukkah, som kan anbefales på det varmeste - kokosmælken i denne supper er efter min smage et rigtig godt valg. Normalt begrænser jeg mælkeprodukterne (fløde/flødeost) i mine grønsagssupper, men i denne supper gør kokosmælken (som jo ikke er mælk!), det helt rigtige for suppen.

Dukkah er et mix af krydderier og nødder, der bliver ristet af på en varm pande og hakket groft eller fint alt efter temperament. Typisk består Dukkah af koriander, spidskommen, kardemomme, peber, sesam, chili og f.eks. hasselnødder, men alle blandinger er tilladt!


a) Tomatsuppe med ristet bacon
b) Græskarsuppe med græskarkerner og persilleolie
c) Cremet kartoffel/porresuppe med Dukkah

Græskarsuppe Asian Style
* Løg og/eller porrer (ialt 3 styk)
* Hvidløg (1-2 fed)
* Citrongræs (1 stilk)
* Frisk ingefær (rigeligt!)
* Hokkaido græskar 1 hel i grove tern (uden skal)
* Olivenolie
* Grøntsagsbouillon (Herbamare urtebouillon)
* Evt. 1 dl kokosmælk eller fløde
* Salt, Peber, Honning, Chili hvis man er til det

Hak løg, ingefær, hvidløg, chili og citrongræsset. De snittede dele dampes møre ved svag varme i olivenolien. Tilsæt græskar stykker, bouillon og småkoge grønsagerne i en halv time. Suppen blendes evt. med kokosmælk/fløde og varmes op igen i gryden. Smag til med honning, salt og peber.

Læg en skefuld cremefraiche/græsk yoghurt oven i suppen og drys med ristede grofthakket græskar kerner. Pynt evt. med lidt persilleolie, som kan fremstilles meget hurtigt ved, at blende olie og persille.


Skønne efterårsdage i Småland

torsdag den 10. oktober 2013

Pulled Chicken & Chipotle

Slow cooking eller simre mad - Nu er det tilladt - Nu er det efterår. Vi har spist dejlig Raw food og skønne salater i store mængder hele sommeren, men NU går sæsonen for varme retter for alvor igang.

Jeg er vild med trevlet kød, og derfor har jeg forsøgte, at lave en kylling udgave af pulled pork. Dels fordi jeg tror det er sundere med kylling kød og dels fordi jeg er gift med en mand, der ikke mener svinekød bør spises i ret store mængder. 2 gange af den lækre porchetta i løbet af sommeren og så er kvoten af svinekød opbrugt for resten af året. Fair nok - jeg brænder heller ikke specielt for svinekød - men en gang pulled pork er altså ret godt.

Inden vi går tilbage til den pulled chicken skal vi lige tale lidt om Chipotle - som er en røget chili, der bruges i det mexikansk køkken. Jeg har fortiden en Chipotle Smoky Chilli Ketchup fra Hot-Headz, som er købt hos ChiliHouse i København, samt en Honey Chipotle Barbecue sauce, som er købt i det lokale supermarked. Den røget og spicy ketchup liver gevaldigt op på det meste og ikke mindst på weekendens omeletter. Jeg kan opfordre til, at køleskabet bliver udstyret med en eller anden form for Chipotle, som kan bruges til marinader og til erstatning for/supplement til ketchup.

Da jeg i weekenden var rundt om Restaurant Gilleleje Havn for at købe rugbrød, faldt jeg også over en Valnødde Chipotle Pesto, jeg er lidt spændt på hvor Chipotle'en er, for jeg kan ikke se af ingredienslisten, at den indeholder røget chili eller andet røget. Jeg vender tilbage til bloggen med nyt om denne pesto, når den er prøve smagt

 

Tilbage til den pulled chicken. Tre kylling filetter blev marineret ca. 4 timer i køleskabet i chipotle, chilipulver samt et par fed hvidløg og nogle lauerbær blade, og fik, et par gode smørklatter, inden de blev steget i en ovnfast glasskål med låg i 1½ timer ved 170 grader. I  princippet en nem tilberedning med et minimum af arbejdsindsats. Duften der kom ud, da låget blev løftet af skålen, var himmelsk og det var så let som ingenting, at skille kyllingkødet til fine trevler.

Den pulled chicken blev serveret helt traditionelt med en coleslaw af revne gulerødder og fintsnittet spidskål, vendt i græske youhurt og smagt til med citronsaft, spidskommen, salt og peber. Både chicken og coleslaw blev samlet i en grov sandwich bolle sammen med et ekstra skud af den skønne Chipotle Smoky Chili Ketchup.

Simremad - der passede perfekt til søndagens episode af Broen.



 Æblerne på billedet er gårdsdagens nedfaldsæbler jeg samlede på havebænken og solnedgangen er taget fra Haven i sidste uge. Det er årstiden for de meget smukke solnedgange.

tirsdag den 8. oktober 2013

Miso Dressing

Miso-dressing kommer og gå, og jeg glemmer i perioder, hvor god en dressing det er. Lige pludselig popper den op igen, og sådan skete det også i sidste uge, hvor en kollega med glæde fortalt, at hun havde "snacket" et halvt blomkålshoved, mens hun tilberedte middagsmaden, fordi hun havde opdaget miso-dressingens lyksagligheder.

Miso er en gæret masse, som fremstilles af sojabønner, ris eller byg, og der tilsættes havsalt og vand.

Sticks'n'Sushi har en god spicy miso-dressing som bl.a. bliver serveret på edamamer bønner, og med de rette ingredienser kan man faktisk selv lave en dressing, der kommer ret tæt på. Årstiderne.com har lavet en fin lille madbio, hvor der er god inspiration, at hente om miso-dressing. I forhold til Årstidernes opskrift, vil jeg gerne have
 dressingen lidt mere spicy og har derfor også tilsat en hele frisk chili, samt skruet op for både ingefær, hvidløg og lime.

Til dressingen bruger jeg Clearspring's miso-pasta henholdsvis Hatcho miso og Sweet white miso, som begge kan kan købes i en helsekost-(net)butik, samt en sesamolie af ristede seasamfrø, som jeg har købt hos den vietmanesiske købmand. Det er en god ide, at røre Hatcho misoen lind i lidt vand inden resten af ingredienserne tilsættes, fordi denne miso-pasta er sej og svær, at få rigtigt rørt ud, hvis man ikke arbejder lidt med den.

Miso-dressingen er et mix af de to forskellige miso-pastaer, sesamolie, lime/citronsaft, honning/rørsukker/palmesukker, evt. lidt soya, hvis der mangler salt, økologiske sesamfrø og chili. Nu gælder det blot om, at finde balancen mellem surt, sødt, stærkt og salt, og den finde man kun ved, at blive ved med, at smage til, indtil man har den smag, man bedst kan lide.

Anret et stort med fad knasende rå grønsager, som f.eks. gulerødder, spidskål, agurk, blomkål, kinaradise, edamamer bønner, eller stribede rødbeder og dyp grønsagerne i den lækre miso-dressing efterhånden, som man "gnasker" grøntsagerne i sig. På denne måde er det ingen sag, at få de anbefalet daglige 300-600 gram grønne sager.

楽しませる! (Enjoy!)