søndag den 15. september 2013

Skalstegt tun & 90+

Lørdag var familien inviteret til 90 års fødselsdag på Humlebæk Kro, en fin gammel Kgl. priviligeret kro fra 1740, der bl.a. serverer et udemærket hjemmelavet dansk frokostbord. Min gemals tante, rundede dette skarpe hjørne den 9. September og når man er fra Jylland og en del af familien bor på Sjælland, holder man da gerne to fester, en i Jylland og en på Sjælland, så alle kan være med. Min gemals morbror, blev 90 år sidste år og for to år siden fejrede dette seje par, fra Brabrand, deres krondiamant bryllup (65 år). 
Og så... kører de forresten lige en tur i deres nye bil til Harzen eller til Møns Klint for, at kigger på sten - deres store passion. Vi er taknemmelige for, at være i familie med dette unikke 90+ par.



Fisk er weekend mad hos os. Som udgangspunkt jo oftere fisk jo bedre, det kniber desværre bare lidt med, at komme forbi de gode fiskesteder på Nordkysten i hverdagen. Jeg opdagede dog til min overraskelse, at der er åbnet en fiske og vildtforretning i byen, hvor jeg arbejder. Butikken er åbnet i maj måned, men det var først i fredags, den kom ind på min radar. Jeg kiggede forbi på vej hjem, og blev fristet af en skive fin rød tun og noget tangsalat. Skalstegt tun hører, så absolut, til favorit fredagsmad.

Tunskiven blev vendt i olie, peber, limeskal og sesam og stegt hårdt på begge sider ganske få minutter. Man kan følge med på siden af tunen, hvor meget "skal" den har fået. Den skal stadig være rød/rå i ca. halvdelen af kernen. Til tunen serverer jeg en nuddelsalat, af brede fuldkorns nuddel, salat, gulerød, rød peber, agurk, tangsalat, forårsløg og et stort bundt koriander.

Dressingen, bruges både til salaten og til at dyppe tunen i, da tunen spises som sushi (sashimi) ved siden af salaten. Man kan selvfølgelig også skære tunen i mindre stykker og læggen den ovenpå salaten. Dressingen er min klassiske asiatiske dressing af limesaft, soya, fint hakket ingefær, hvidløg og chili. Palmesukker (eller rørsukker) og lidt sesamolie. Smag dressingen til indtil den har, den sur/sød/salt/stærk balance du bedst kan lide.




onsdag den 11. september 2013

Dronning Louises Tehus

Søndag formiddag var der brunch på kalenderen, med gode venner på Bernstorff Slot i Charlottenlund. Jeg vil ikke bruge meget blog plads på denne brunch, selskabet var, som altid, hyggeligt, men brunchen manglede en rimelig sammenhæng mellem udvalg, kvalitet, service og pris. Specielt servicen var helt i bund denne søndag, om det så var fordi der aftenen før havde været hele to 7-9-13 bryllups arrangementer eller ej, skal være usagt, min konklusion er desværre, at søndagsbrunchen fåes bedre andre steder.

Til gengæld vil jeg vildt gerne fortælle om Dronning Louises Tehus i Bernstorff Parken. Efter brunchens gik vi nemlig - nærmest ved en tilfældighed! - hen imod de gamle fine drivhuse, der ligger i Rosenhaven ved Bernstorff Slot og her findes også Dronning Louises Tehus, som drives af tefirmaet Chaya. 

Omgivelserne i det lille hvide bindingsværkshus er de samme som de, hvor Dronning Louise - Christian IX's hustru - i anden halvdel af 1800-tallet nød sine roser og tilbragte somrene med mand og de mange børn, der senere blev gift ind i Europas royale familier og gjorde kongefamilien til 'Europas svigerforældre'.

Teen i Tehuset serveres i forsølvede te-sæt og engelsk porcelæn, som Chaya har købt på auktioner i Skotland.Vi bestilte en kande darjeeling te og en kande grøn sanche te og spiste de mest lækre scones og lune æblekage til. Hver gæst vælger selv, hvilken tekop hun/han gerne vil nyde den lækre te af.



Der var mange kvinder, og ganske få mænd denne søndag middag, og jeg må nok indrømme, at stedet er meget feminint Sselvom mænd også drikker te, er det et godt "veninde sted". Vores mandlige ven skrev efterfølgende dette digt: 

En tur i det grønne med en smuk lille rønne,
en tur i det blå, der hvor mænd ej tør gå
Oppe og nede i et hus der er klart,
hvor planterne gror og har det så smart
Vand med lidt farve, farve med lidt vand,
noget at fylde i den søde tand
Vandet der løber i rækker så skæve,
svunget af mesteren, hende den gæve
Brød der er stablet og fyldt ud med luft,
give en tur i det grønne, sin helt egen duft

I forbindelse med Drivhusene og bag Tehuset ligger det lille atelier Tina Tramp en skøn kunstner fra Bornholm. Jeg har tilladt mig, at fotografere et udsnit af forsiden på hendes brochure med teksten Tina Tramp - mine indre landskaber - for at vise hendes skønne stil.



Drivhusene, Tehuset og Atelieret er bestemt et besøg værd. 



Quinoa & The Butler

Quinoa hitter! Med sit høje indhold af protein, aminosyrer, vitaminer og mineraler er det lille frø god og sund spise og tilmed smager det helt forrygende. 

En stor skålfuld bagte ribstomater bliver smagsgiver til aftenens salat sammen med kidney bønner, rød peber, friske cherry tomater, chili, squash og koriander. Dressingen er et mix af limesaft, olivenolie, lys soya og frisk kværnet peber.



Tilberedning; Quinoaen skylles grundigt, og koges i ca. 15 minutter. Imens quinoaen køle af, snittes og blandes de øvrige ingredienser. Dressingen mixes og smages til - husk balance mellem sød, surt og salt.

En dejlig fyldig og mættende salat! 



Jeg skal lige huske, at nævne: I sidste uge så vi filmen "The Butler". En rigtig god film, om den sorte butler Cecil Gaines, der blev født i 1920'erne under slavetiden og vokser op med hårdt arbejde i bomuldsmarkerne under sadistiske plantageejere. Den unge mand har en stærk vilje til, at overleve. Han flygter fra plantagen og får arbejde som tjener for rige, hvide amerikanere. Som voksen får Cecil drømmejobbet, som butler i Det Hvide Hus, hvor han tjener hele otte præsidenter over tre årtier. Samtidig forsøger Cecil, at være en god familiefar i en brydningstid fuld af raceudfordringer. 

Forest Whittaker spiller suverænt rollen som butleren Cecil.

På billedet ses 

  • Forest Wittaker som Cecil Gaines (the Butler)
  • Robin Williams som Eisenhower (34th præsident)
  • James Marsden som Kennedy (35th)
  • Liev Schreiber som Johnson (36th)
  • John Cusack som Nixon. (37th)
  • Alan Rickman som Reagan (40th)


mandag den 9. september 2013

Passion & Fiskefrikadeller

PASSION - jeg elsker når nogen udviser passion, og husker altid, at anerkende det, når jeg ser det. Passion er drivkraft med høj energi - Passion er hjerte. 

I sidste uge fik jeg foræret den dejlige bog "Svinkløv Badehotel - og Maden" af en kær og betænksom giver. Bogen er fyldt med passion og med skønne billeder af badehotellet i det nordjyske, naturen rundt om hotellet og af den smukke og lækre mad, der bliver serveret for stedets gæster. Bogen er også en hyldest og anerkendelse af badehotellets dygtige køkkenchef Kenneth Hansen.

Jeg fik bogen foræret, fordi giveren holder meget af Svinkløv Badehotel og gerne vil dele oplevelsen og passionen, og fordi han altid ser passion hos mig, når jeg taler om "mad" eller mad relaterede steder. Gaven er også en opfordring til, at planlægge et ophold på badeholettet og nyde Kenneth Hansens gode køkken. En opfordring der bliver taget op i 2014, når næste "bade"sæson er klar.

Inspireret af bogens fiskefrikadelle opskrift, blev aftens menu fiskefrikadeller af mørksej og frisk dild, hertil en kålsalat med gulerødder, salat, hakkede mandler og nigellafrø. Min pickles blev prøvesmagt i den hjemmerørt remouladesauce. Groft hakket pickles, dild (mere dild) og græsk yoghurt var perfekt til fisken.



Samme dag, som jeg fik badehotel bogen kom jeg igennem Torvehalleren i København. Når jeg besøger hallerne, skal jeg hver gang forbi Cafe Rosa, som drives af den japansk bager, i pippi outfit, og som bager verdens bedste kardemomme-snurrer. 

Cafe Rosa er Passion - og jeg elsker stedet.





søndag den 1. september 2013

Falafel & Honduras

Verdens bedste hjemmelavet falafel - intet mindre !, fyldt med sesam, friske krydderurter og hvidløg, dertil tzatziki og blandet salat samt chilisauce i rigelige mængder, sådan lød menuen lørdag.

Jeg bringer opskriften her, for den er bestemt værd, at give videre:

Falafel - Qaleb

400 gr tørrede kikærter (de skal Ikke koges, dvs man kan ikke bruge dem fra dåse)
1/2 bundt frisk persille
1/2 bundt frisk koriander
2 mellemstore løg (gerne rødløg)
2 fed friske hvidløg
2 tsk tørret spidskommen
1 tsk stødt koriander
1/2 tsk natron 
Groft salt og frisk kværnet peber (smag godt til med salt og peber)
3 spsk ristede sesamfrø

* Skyl og udblød kikærterne i 12 timer (husk de skal ikke koges)
* Blend (i en minihakker eller blender) alle ingredienserne på nær sesamfrøene til en forholdsvis fin "fars"
* Vend sesamfrøene i farsen
* Steg falafel kuglerne ved middel varme på panden i ca. 1 cm neutral olie (vinduekerne) og vend hyppigt
* Afdryp på køkkenrulle inden servering


- o - o - o - 

I dag søndag den 1. september er min ældste niece rejst på eventyrtur til mellemamerika.   Via London og Florida, lander hum i Honduras hovedstad Tegucigalpa i morgen. Hun skal være væk i 2 måneder og vi ønsker hende en rigtig dejlig tur og vil glæde os til, at høre om livet i Mellemamerika.